2017. sze 17.

A tudat és a szellem

írta: Lné Verók Tünde
A tudat és a szellem

1463987_272741509540316_1756950206_n_1.jpg
Fotó: Csodablog

A boldogság keresése

   „Mert tudjuk, hogy a törvény lelki; de én testi vagyok a bűn alá rekesztve. Mert amit cselekszem, nem ismerem: mert nem azt teszem, amit akarok, hanem amit gyűlölök, azt cselekszem. Ha pedig azt cselekszem, amit nem akarok, megegyezem a törvénnyel, hogy jó. Most azért már nem én cselekszem azt, hanem a bennem lakozó bűn. Mert tudom, hogy nem lakik énbennem, azaz a testemben jó; mert az akarás meg van bennem, de a jó véghezvitelét nem találom.” /Róma 7,14-25./

   Pál csodálatosan írta le, milyen lelki folyamatok játszódnak le az emberben mindaddig, amíg teljesen át nem tudja magát, vagyis az akaratát adni Istennek. A jó szándék már meg van benne, de a mindennapi gyakorlatokat, a berögződéseket, a megszokásokat nem lehet egyik pillanatról, a másikra elhagyni.

  Ahhoz, hogy világosan értsük miről ír Pál, egy kicsit belevágunk a pszichológiába.

  Freud, a pszichológia tudomány atyja, három részre osztotta az emberi agyat. Tudatra, tudat felettesre és tudat alattira. A három részt elválasztó vonalakat kontrollnak, /ellenőrző vonalaknak/ nevezte el.

   Freud abban tévedett nagyot, hogy „csak” három részre osztotta az agyat, holott négy részből áll, és abban is nagyot tévedett, hogy az emberek lelki problémáit visszavezette a gyermekkori szexualitáshoz. Nagy vonalakban írom, mert nem ez a lényeg a mi esetünkben. A lényeg, hogy Freudot kimondottan az ember tudatalattija érdekelte.

  Térjünk vissza ahhoz a gondolatmenethez, hogy a kontrollok fontos szerepet töltenek be az életünk, a személyiségünk, illetve az egyéniségünk kialakulásában. Többek között ezektől függ, hogy milyen minőségben éljük az életünket. Az életminőségünk is attól függ, mennyire engedjük, illetve hagyjuk nyitva a kontrollokat. Nem mindegy, hogy melyik a nyitottabb, vagy a zártabb!  

  Legnagyobb befolyással a tudatunk van, hiszen ezzel fogjuk fel, illetve értjük meg a mindennapjaninkat. Kikkel találkozunk, milyen információkat hallunk, mit tanulunk, milyen érzelmi befolyások érnek bennünket. Ezeket az információkat raktározzuk el a tudat felettesbe, illetve a tudatalattinkból is előhívunk különböző információkat, illetve reakciókat.

  Freud kihagyott valami nagyon fontosat! Az a baj a mai pszichológiával is, hogy az embert, mint testet és lelket, /tudatot és tudatalattit/ vizsgál. A testtel ugyan nem tud mit kezdeni, de a pszichoanalízisnél fogva, a pszichével, /a lélekkel/ foglalkoznak. Bár meggyógyítani nem tudják az embert, mert ahhoz ismerni kellene az agy negyedik részének fontosságát, a szellemet, hisz az ember nem csak testből és lélekből, hanem szellemből is áll. Ha bármelyiket kihagyjuk a számításból, akkor az az ember nem EGÉSZ-séges! Csak „töredék” ember, akiből hiányzik egy nagyon fontos rész!

  Azonban a probléma az, hogy ez a szellemi rész sokáig titokban marad! Kevesen tudnak róla, ezért tagadják azt, hogy létezik. Azonban minden emberben egyszer előjön a „hiányérzet, ami nem hagy nyugodni senkit. Ilyenkor keresik az emberek az önmegvalósításukat, tudni akarják, hogy kik ők, mi a céljuk, mi az értelme az életüknek? Mihelyt részeseivé válnak a szellemi életnek, már többé ezek a kérdések fel sem merülnek, mert tisztában lesznek azzal, hogy kik ők, mi a céljuk, mi értelme van az életüknek? De térjünk vissza a fő témánkhoz:

  Freud a három részre osztott agyat a következőképpen nevezte el:

   A legfelső rész a TUDAT FELETTES, ahol a szellemi, kulturális, tanult és tapasztalt dolgokat lehet elraktározni.

   A középső rész a TUDAT, amely a mindennapi dolgainkat, kapcsolatainkat tudjuk észben és kézben tartani, az épp aktuális problémákat megoldani, itt döntődik el, hogy hogyan viszonyulunk bizonyos feladatokhoz, illetve emberekhez, vagy különböző kihívásokhoz? 

   A harmadik rész a TUDAT ALATTI. Itt található az ösztön, ahol az önzésünk, a kívánságaink, a vágyaink, a szexualitásunk és egyéb, rosszra való hajlamaink, indulataink vannak.

A TUDAT és a TUDAT ALATT, valamint a TUDAT és a TUDAT FELETTES között van az úgynevezett kontroll. Ha a tudat és a tudat alatti kontroll minél nagyobb részben marad „nyitva,” vagyis ha engedjük, hogy az ösztöneink bejussanak a TUDATUNKBA, és megengedjük, hogy az ösztöneink irányítsák az életünket, akkor bizonyos idő után már nem tudjuk kordában tartani az indulatainkat és a vágyainkat. Például, ha minél többször dühöngünk, minél többször megengedjük az önző indulatainkat magunknak, annál gátlástalanabbá válunk, akkor ez a kontroll mind jobban kinyílik. Tehát, hagyjuk, hogy az indulataink irányítsanak, akkor nagyobb eséllyel jutunk abba az állapotba, amikor már nem, vagy nagyon nehezen tudunk normálisan viselkedni. Mindennel elégedetlenek leszünk, minden miatt másokat hibáztatunk, ezért tehetetlenségünkben másokat szidunk, okolunk a tehetetlenségünk miatt, káromkodunk, és eljutunk abba az állapotba, amikor már nem tudunk kialakítani senkivel, bármennyire is szeretnénk egy hosszútávú, normális, harmonikus kapcsolatot. Elképesztően sok ember válik az ösztönei rabjává! Lehet, hogy pillanatnyilag jónak tűnik, de hosszabb távon nagyon veszélyes!

   Freud megállapította, hogy minél nyitottabb ez a kontroll, annál gátlástalanabbá válik az ember! Nem tudja irányítani az ösztöneit! Ösztönös embereknek tartotta a bűnözőket és az elmebetegeket. Ezeknél az embereknél, egyáltalán nincs, vagy majdnem teljesen nyitott a kontroll! Szóval, nincs kontrolljuk, nem tudják ellenőrizni a viselkedésüket.         

  Ugyanígy működik a tudatfelettes is! Minél többet tanulunk, minél több információt raktároz el az agyunk, minél szélesebb skálán található a szépérzékünk, a művészi, a tudományos ismereteink, annál nyitottabb lesz a kontrollunk, annál intelligensebbé, műveltebbekké válunk.    

  Az intelligenciát is sokan félremagyarázzák. Eredetileg azt jelenti, hogy hogyan tudunk egy adott problémát megoldani, hogyan viszonyulunk valami kihívásra, illetve más emberekhez?

  Most térjünk rá a tudatunk negyedik részéhez, a szellemhez. Most már tudjuk, hogy mindannyian szellemi emberek is vagyunk, de ehhez a szellemhez nagyon nehéz hozzáférni. Vannak olyan emberek, akiknek sikerült, és alapjaiban változott meg az életük. Teljes „pálfordulás” állt be náluk. Nem azok az emberek már, akik egykor voltak!  

  Tulajdonképpen a szellemi részben is van egy kis nyitott rész, mint ahogy mindegyik kontroll valamennyire nyitott. Tőlünk függ, hogy melyiket akarjuk erősíteni, melyik fontosabb számunkra.

  Minél fontosabb valami, minél jobban utána járunk, tanulunk ahhoz, hogy többet tudjunk, az adott kontroll úgy válik nyitottabbá. A mindennapi életünkben is megtapasztalhatóak a különböző hatások, amelyek érnek. Hol negatív, hol pozitív érzelmek kerítenek bennünket hatalmukba, attól függően, hogy melyik kontroll nyílik meg. Minden részből áramlanak a tudatunkba, és emiatt vagy jól érezzük magunkat, vagy rosszul. Persze, mások érzelmi hatásai is érintenek bennünket, amiket későbbiekben majd ki is tudunk védeni. 

   A szellemi világból is tapasztalunk meg bizonyos dolgokat, csak nem vagyunk tisztában azzal, hogy azt a helyzetet, amit nem tudunk megmagyarázni, a szellemi világból kaptuk. Sokszor ráfogjuk a telepátiára, a „hetedik érzékre,” vagy valami másra. Pedig épp a szellemi világból kaptunk „kóstolót.” Ilyen lehet egy leheletnyi gondolat, ami valósággá válik, vagy megmagyarázhatatlan boldogság-érzet, megérzések, esetleg csodálatos módon megmenekülünk valami súlyos helyzetből stb. Sok-sok élményben lehet részünk, amit most még nem értünk. Ám azok az emberek, akik mindennap részesei a szellemi életnek, azok már tudják, hogy semmi nem véletlen, ami velük történik egy napon belül! Mindennek oka van, és ők már többnyire tudják, hogy mi az?

  A szellemi kontroll feloldásának egyetlen módja van, ha önként lemondunk az ösztönös életünkről. Tehát a vágyainkról, a kívánságainkról, és életünk minden pillanatát felajánljuk Istennek! Ez lehetetlennek és talán kegyetlenül nehéznek tűnhet, ám ez csak addig tart, amíg be nem következik az akaratunk átadása. Nagyon nagy csodát kapunk cserébe! Megkapjuk Jézus Krisztus személyiségét minden „kincsével” együtt! Ezért mondják azt, hogy más emberré fogunk válni, ez a Bibliában is leírt „újjá születés!”

   Részesei leszünk egy olyan szellemi világnak, amit eddig igazán nem is sejtettünk, és csak nagyon ritkán, de az is lehet, hogy soha nem tapasztaltunk meg!     

   A legelső megtapasztalásunk a mindent átható és fel nem fogható SZERETET és ÖRÖM érzése. Részesei leszünk az ÖRÖM FORRÁSÁNAK, amit annyi tudós szeretne megtalálni, de csak keveseknek sikerült! Persze, ebben nekünk is nagy szerepünk van, hiszen a lényeg, hogy mi akarjunk a rossz hajlamainktól megszabadulni!

   Mindezek részletesen le lettek írva, hogy hogyan szabadulhatunk meg a rossz hajlamainktól, és hogyan jöhet létre valós kapcsolat Jézus Krisztussal, a Te döntesz! a Szellem és Lélek, valamint a Hol van Isten? című könyvekben!

    A második csoda, a FÉLELMEINK MEGSZŰNÉSE! Eddigi életünkben annyi mindentől kellett félnünk, most meg hirtelen minden megszűnik! Bármilyen körülmények között éljünk, már nem félünk semmitől és senkitől, mert tudjuk, hogy mindenkinél nagyobb hatalom védelme alatt állunk! Ebből következik a BIZALOM és a NYUGALOM kialakulása.

    A negyedik megtapasztalás a SZABADSÁG érzete! Ennyire könnyűnek és felszabadultnak még soha nem éreztük magunkat! Persze, ez akkor következik be, amikor a Szent Szellem /Lélek/ felhozza és szembesít bennünket az elnyomott bűneinkkel, a rossz hajlamainkkal, és mindezeket megbánjuk, majd hangosan bevalljuk Istennek! A megbocsátás után jön a szabadság érzése! Minden napvilágra kerül, és már nem nyomaszt bennünket semmi! A lelki szabadság megtapasztalását a Biblia „tágas térnek” nevezi! Hihetetlenül csodálatos érzés!

 

   Ha mindezekkel tisztában vagyunk, akkor nézzük ezt a felfedezést Isten szempontjából. Mit akar velünk elérni Isten?

  Mint az ábrán látható, minden kontroll valamennyire, vagyis résnyire mindenkinél nyitva van, melyek által mindenféle szellemi irányzatok befolyásolhatnak bennünket. Természetesen úgy, hogy ezzel nem vagyunk tisztában. Ezért élünk sokáig Isten szempontjából "vakon és süketen." A szellemi csatornánkat, ami a tudat felettes fölött található, egyedül Isten nyithatja meg. A Biblia szerint azért, hogy ezáltal mutassa meg a nagy kegyelmét! Ha ez megnyílik, akkor a tudatalatti résznek teljesen be kell zárulnia. Ez csak úgy lehetséges, ha mi zárjuk le, saját akaratunkból!

  Mindez azért nehéz, mert itt található az önzésünk, a hatalom-, az uralni-, és uralkodási vágyunk, az irigységünk, mindenféle hamisságunk, haragunk és a szexualitás.

  Mindent és mindenkit birtokolni akarunk. Ha valaki nem ért egyet velünk, és semmilyen módon nem tudjuk befolyásolni, akkor ellenséggé válik az illető. Szidni kezdjük, kiabálunk, hogy az akaratunknak érvényt szerezzünk.

  Itt találhatók még a mindenféle vágyak. Megszerezni mindent, amit csak lehet, bármilyen áron. Felhalmozni a javakat, és vigyázni, nehogy veszteség érjen bennünket, valamint a különféle félelmeink is a tudatalattinkban találhatók. Félünk a jövőtől, a különböző kihívásoktól stb.

   A Bibliában ezek jelentik a megkötözöttségeket, és ezektől akar Isten megszabadítani. Ha sikerül a tudat alattinknak ellenállnunk, akkor érezzük, hogy nagyon nagy súlyoktól, nehézségektől szabadultunk meg! Erre írja a Biblia, hogy kiértünk a tágas térre. Amíg megtalálhatók bennünk a rossz hajlamok, amíg nem mondunk le róluk, addig „keskeny úton” járunk. Addig kevés lehetőségünk van, de mihelyt kiérünk a „tágas térre,” mihelyt megszabadulunk a berögződött rossz hajlamainktól, onnantól kezdve, már valóban szabadok leszünk! Már egyáltalán nem érezzük Isten elvárásait nehéznek! Sőt! Roppant egyszerűvé válik az életünk! Egyik legnagyobb csodája ennek a tudatalatti kontroll lezárásának az, hogy minden lelki problémánk, és minden lelki bonyolultságunk megszűnik! Nem létezik! Hihetetlen élmény mindezt átélni. Sok öröm, szeretet és biztonság érzése lesz az életünk része!

   Persze mindig akadnak nehézségek az életünkben, de Jézus segítségével ezeket könnyebben,  lelki sérülések nélkül vészeljük át. Nem lesz ezután se egyszerű és problémamentes életünk, viszont nem rokkanunk bele, nem fulladunk a pótcselekvésekbe, hanem felülről kapjuk a segítséget, ha kérjük.

  Csak egyet nem szabad elfelejtenünk, a HÁLÁT! Mindig, mindent meg kell köszönnünk! Csak így működhet az adok-kapok!

 

 

    

  

 

 

 

    

Szólj hozzá